Tør du lytte til din krop og lade den guide dig?

photo-1604830926588-b51d5ddeba7b
Jeg havde virkelig lyst til chokolade i dag! Og ikke bare et enkelt stykke.
Nej, jeg havde lyst til en 200 grams Marabou plade og jeg havde bare lyst til at fråde det hele på én gang. Som jeg har gjort så mange gange før.
 
Jeg har været rigtig træt det meste af dagen i dag. Så træt, at jeg ikke rigtig havde lyst til at stå op og gå på arbejde i morges, men jeg gjorde det selvfølgelig alligevel, for jeg havde nogle aftaler dernede. Grunden til, jeg var så træt, var helt tydelig; jeg havde fået for lidt søvn.
 
Jeg er netop i øjeblikket i gang med at arrangere en workshop om overspisning, som inddrager yoga, for at lære deltagerne at lytte til og mærke deres krop. Jeg synes virkelig, det er spændende at arbejde med og blev åbenbart så grebet af det i går aftes, at jeg kom til at sidde oppe alt for længe - og fik altså kun ca. 5 timers søvn.
Det var tydeligvis ALT for lidt, så mine øjenlåg har været tunge hele dagen.
 

 

Trangen til chokolade

Min trang til chokolade startede allerede hen på formiddagen.
Jeg bestemte mig for, at hvis det virkelig var det, jeg havde lyst til, så var det  helt okay at købe en plade Marabou på vej hjem fra arbejde og spise den, når jeg kom hjem. Men der var jo stadig mange timer til, jeg havde fri.
 
Heldigvis var min sidste aftale i dag blevet flyttet til en anden dag, så pludselig kunne jeg gå hjem allerede kl. 13.30. Jeg var ikke lang tid om at beslutte mig, at i dag ville være den helt rigtige dag at holde tidligt fri, så jeg skyndte mig at pakke mine ting og smutte hjemad. På vej ned ad trappen begyndte jeg at reflektere over, hvorfor jeg havde sådan en voldsom trang til chokolade.
 
Der er heldigvis lang vej ned ad trappen fra 9. sal, så jeg havde god tid til at stille mig selv de rigtige spørgsmål. Da jeg spurgte mig selv, hvorfor jeg cravede chokolade, lå svaret lige for; fordi jeg var mega træt og bare gerne ville have noget hurtig energi.
 

 

Trangen forsvandt, da jeg lyttede til mit behov

Da jeg blev klar over, at det "bare" var den hurtige energi, jeg længtes efter, og ikke chokoladen i sig selv, forsvandt min trang til chokolade nærmest med det samme.
 
Jeg spurgte mig selv, om det ikke var bedre med en anden løsning, hvis det var energi, jeg var ude efter og det tog mig ikke mange sekunder at overbevise mig selv om, at jeg faktisk meget hellere ville hjem og kravle under dynen og snuppe en "morfar". Som sagt, så gjort. Jeg gik hjem, kravlede under dynen og satte mit vækkeur til at ringe en time senere.
 
Allerede efter et kvarter vågnede jeg, frisk og udhvilet. Det var alt, hvad jeg havde haft brug for. Da jeg spurgte mig selv, hvad jeg nu havde lyst til at spise, var der ikke længere nogen lyst til chokolade.
 
Jeg havde pludselig meget mere lyst til at spise noget mad, der kunne give mig noget mere vedvarende energi, så jeg gik i køkkenet og lavede mig selv dette måltid, bestående af fuldkornspitabrød, tun, blandet salat, hjemmelavet aioli, 1 appelsin, 1 glas vand og 1 krus kaffe.
 
Sjældent har et måltid smagt så godt som dette! Fordi det var det, jeg virkelig havde behov for.
 
 

Stille sig selv nysgerrige og omsorgsfulde spørgsmål

Ved at stille nysgerrige og omsorgsfulde spørgsmål til mig selv og lytte til svaret, fandt jeg altså frem til, at jeg havde meget mere lyst til 15 minutters søvn efterfulgt af dette lækre måltid - i stedet for at fråde 200 g chokolade på én gang.
 
Fordi min krop fortalte mig, at det var energi, jeg i virkeligheden havde behov for og at der var en meget bedre måde at få det på end ved at følge min første intuition efter et quick-fix.

Rigtig mange mennesker laver en hel masse regler for sig selv om, hvad de må spise og hvad de ikke må spise og hvis trangen til chokolade opstår, siger de til sig selv; "NEJ! Jeg må ikke spise chokolade!" - og så tvinger de sig selv til at spise grøntsager i stedet for, for nu må de simpelthen tage sig sammen, hvis de skal ned i vægt. Men på den måde lærer de ikke rigtigt, hvad det var trangen til chokolade ville fortælle dem; nemlig at de havde brug for energi.
 
Så hvis vi bare tvinger os selv ned i vægt uden at lytte nysgerrigt til, hvad vi i virkeligheden har behov for, så er der en stor sandsynlighed for, at vi vil blive ved med at crave chokolade. Og når vi så endelig giver efter, efter laaaang tids kamp, så ender vi med at overspise, fordi vi nu har undertrykt vores behov så længe.
 

 

Din krop vil guide dig i den rigtige retning

Vil du gerne af med dine overspisninger, skal du i stedet til at lære at drage omsorg for dig selv, og spørge nysgerrigt ind til din krops behov - så vil din krop guide dig i den rigtige retning.

Pludselig glæder jeg mig endnu mere til vores workshop i aften, der har fokus på kroppen som din læremester i forsøget på at lære at håndtere dine overspisninger!

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!