Podcast

 

 

 

Podcast

"Madfærd" er en podcast-serie der handler om at have et besværligt forhold til mad, men også om den rejse (madfærd) vi kan tage ud på for at transformere vores forhold til mad, krop og vægt, så vi kan leve et liv i frihed.

Lyt til podcasten hvor du normalt hører podcast eller find de enkelte afsnit herunder.

 • Mette Fuglsang

  “Jeg elsker dine podcasts og nyder virkelig at lytte til dem.
  Af alle de podcast jeg lytter til, synes jeg din er den bedste. Man kan mærke, du har været der og fornemme at du er ægte.
  Jeg anbefaler din podcast til alle jeg kender, som har interesse omkring det.”

 • Mette Fuglsang

  “Tak for de rigtige brugbare podcast. Det er spændende personer du har interview med. Der er SÅ meget genkendelighed og håb i dine podcast. Tak.”

 • Mette Fuglsang

  “Elsker eksemplet med sammenligning over til Panodil i episode 3.”

#13 Hemmeligheder under min seng. Med Katrine Juel.

I dette afsnit taler Mette med Katrine Juel, der for over 10 år siden havde spiseforstyrrelsen BED, men fik behandling for det og i dag er helt på den anden side af det.

Siden er hun blevet forfatter, manuskriptforfatter, instruktør og tilrettelægger og har blandt andet udgivet flere bøger. Nu har hun skrevet romanen "Hemmeligheder under min seng" om den unge kvinde Kamille, der lider af BED - en historie, der er baseret på Katrines egne oplevelser med spiseforstyrrelsen.


Mette og Katrine tager - med udgangspunkt i Kamilles og Katrines egen historie - en snak om hemmeligheder.


Hvorfor er overspisninger en hemmelighed og noget, Kamille/Katrine skjuler for sine omgivelser? Hvordan kan det være, Kamille/Katrine heller ikke er i stand til at indrømme sin egen hemmelighed over for sig selv? Hvordan føles det for Kamille/Katrine, da først hemmelighederne kom frem i lyset? Hvordan blev disse hemmeligheder modtaget af omgivelserne?


Og hvad vil Katrine råde dig til, hvis du selv sidder derude og holder på nogle hemmeligheder, du ikke tør fortælle til nogen?


Du kan finde Katrine - og se, hvilke øvrige bøger, hun har udgivet - på Instagramprofilen @katrinejuel.
_____________________________________________________________________________________
#12 Slankekursforstyrrelser - når slankekure og vægttab fylder alt i dit liv. Med Susanne Leerbeck.

Hvis problemet er overvægt, hvad er løsningen så?

Her vil mange tænke en slankekur. Eller måske en livsstilsændring, diætisthjælp, en personlig træner eller lignende. Men i hvert fald noget, der indebærer færre kalorier og mere motion, så man får det ønskede vægttab.


Men for rigtig mange mennesker fører slankekuren IKKE til tabte kilo og en stabil lav vægt. Tværtimod. For mange starter i stedet årtiers kamp mod kiloene. Man taber sig, men formår ikke at holde vægttabet og tager på igen - og denne gang mere end man tabte sig. Man taber sig på ny og tager på igen. Og i sidste ende bliver vægten højere og højere for hver slankekur og tilbagefald.


Samtidig begynder tankerne om mad, krop og vægt at fylde mere og mere i ens tanker og til sidst kan man have svært ved at koncentrere sig om andet.

Man føler sig som en fiasko, fordi man ikke lykkes med slankekuren - og at holde den efterfølgende.


Dét du troede, var løsningen på dit problem, nemlig en slankekur, ender altså med at blive selve problemet.


Men hvad er det egentlig, du er oppe imod, når du ender med at sidde fast i det her mønster?

Det taler Mette med speciallæge, mentor og coach Susanne Leerbeck om i dette afsnit.


For måske er det ikke dig, der er noget galt med, når det ikke lykkes for dig. Måske er der andre (fysiologiske) forklaringer på, hvad der sker i kroppen, når vi udsætter den for en slankekur. Forklaringer der kan lindre noget af skammen ved, at det heller ikke denne gang lykkedes for dig at tabe dig og holde den nye vægt.


Susanne er indehaver af Klinik for Vægtneutral Sundhed (www.vaegtneutral.dk) og hjælper folk, der på den ene eller anden måde har udviklet et forstyrret forhold til mad.


_____________________________________________________________________________________

#11 "Er jeg rigtig nok og vigtig nok til at fortælle min historie?" Med Trine Dølby

Mette taler med Trine Dølby, der er tidligere deltager på 10 måneders mentorforløbet "Step by step - få et naturligt og afslappet forhold til mad".

Trine var i tvivl om, om hun var "rigtig nok og vigtig nok" til at fortælle hendes historie her i podcasten, for hun husker ikke, hvornår hendes overspisninger præcist startede - og skal man ikke kunne huske det, hvis man skal fortælle historien om sin spiseforstyrrelse?


Trine trodsede heldigvis tvivlen, så her er hendes historie, som bl.a. handler om:

- IKKE at leve op til diagnosekriterierne for BED (binge eating disorder), men stadig have behov for hjælp.

- at være normalvægtig og dermed ikke ligne en der overspiser.

- at svinge fra meget restriktive perioder til ugelange ædeorgier og at tænke, at man er rask, når man er i den restriktive periode.

- at gå i forskellige butikker for at handle ind til overspisninger for ikke at blive fordømt.

- at spise andre folks sushirester og spise mad fra skraldespanden.

- at tro, at vejen ud af overspisninger handler om at tage sig sammen.

- at have et madmisbrug, hvor mad bruges til at undertrykke følelser.

- at gå fra at være stærk, stædig og ville klare sig selv til at turde være sårbar, lukke andre mennesker ind og tage imod hjælp.

- at erkende sin spiseforstyrrelse, da overspisningerne fører til opkastninger.

- at blive ved og ved og ved med at undersøge årsagerne til overspisninger og dermed stille og roligt begynde at forstå sine følelser.

- at lære at tillade sig selv al mad i alle mængder.

- at gå fra konstante tanker om mad til slet ikke at tænke over det.

- at lære at gøre noget omsorgsfuldt for sig selv og prioritere sig selv._____________________________________________________________________________________

#10 Jeg har ikke nogen stopklods

Kender du følelsen af ikke at have nogen stopklods? At du - måske særligt ved nogle bestemte madvarer - ikke kan stoppe med at spise, når du først er startet? Så er dette afsnit til dig.

Her uddyber Mette, hvad det er, vi typisk mener, når vi siger, vi ikke har nogen "stopklods". Måske det for dig betyder, at du ikke har nogen viljestyrke, at du ikke kan sige nej, at du ikke kan begrænse dig selv eller at du ikke har nogen selvkontrol.

Er det et mønster der er genkendeligt for dig på andre punkter i dit liv eller har du styr på ALT andet, det er KUN maden, du ikke kan finde ud af at styre?

Hvorfor kan det at sige "jeg har ikke nogen stopklods" være med til at holde dig fanget i, at du spiser alt for meget?

Og kan det tænkes, at du måske - stik imod din forventning - slet ikke MANGLER en stopklods, men faktisk har en særdeles veltrænet stopklods, der måske endda skal skrues lidt ned for?

Alt dette kommer Mette ind på i dette afsnit af podcasten Madfærd, så lyt med, hvis du selv oplever, at du ikke har nogen stopklods._____________________________________________________________________________________
#9 I morgen starter jeg med at overspise

Har du nogensinde besluttet dig for, at du vil starte med at overspise i morgen? Nej, vel? Men du har sikkert (mange gange) besluttet dig for, at du vil STOPPE med at overspise i morgen.
Har det virket? Er du stoppet med at overspise - altså permanent - når du har sagt det til dig selv?

Hvis du har, så stort tillykke til dig! Det er SÅ dejligt når vi lykkes med at give slip på vores begrænsende og uhensigtsmæssige mønstre - uanset hvordan.
Hvis du IKKE er lykkedes med at stoppe med at overspise permanent ved at sige "I morgen stopper jeg med at overspise", så lyt med til dette podcastafsnit, hvor Mette præsenterer dig for en idé, hvor du opfordres til at vende det hele på hovedet og i stedet sige "I morgen STARTER jeg med at overspise".
Det lyder måske mærkeligt at netop en sætning, hvor du tillader dig selv at overspise, skulle hjælpe dig af med dine overspisninger, men det er ikke desto mindre dét, Mette taler om her i podcasten.
Hvis det, du har gjort indtil nu, ikke har virket, så skal der jo noget andet til.

Så prøv at lyt med her, hvis du sidder fast i dine overspisninger til trods for at du igen og igen har sagt til dig selv, at du vil stoppe med at overspise.


_____________________________________________________________________________________
#8 De psykologiske årsager til overspisning - med Miriam Veksebo

Mette har inviteret hendes "konkollega" Miriam Veksebo til en snak om hvad det er for nogle psykologiske mekanismer, der ligger til grund for vores overspisninger.

De kommer ind på hvad det vil sige at "disconnecte" fra sig selv og hvorfor det kan få dig til at udvikle et forstyrret forhold til mad - uanset hvilken opvækst du har haft. For du kan både udvikle et forstyrret forhold til mad, hvis du har store alvorlige traumer med dig i bagagen eller du har haft en tryg og stabil opvækst. Her repræsenterer Miriam og Mette faktisk hver deres gren, da Miriam har nogle barndomsoplevelser med sig, der må siges at gå ud over hvad de fleste har oplevet i deres barndom, mens Mette kommer fra en rigtig kernefamilie og havde en tryg opvækst.

Miriam og Mette taler om, hvordan denne "disconnection" opstår og selvfølgelig også om, hvordan du kan gribe det an, hvis du selv overspiser og kan genkende de mekanismer, de taler om i podcasten.

Du kan finde Miriam på www.institutforspisepsykologi.dk


_____________________________________________________________________________________


 

#7 "Jeg kunne ikke holde fast i mig selv i kærlighedsrelationer" - med Mette Fuglsang Larsen

I dette afsnit får du intet mindre end 2 x Mette Fuglsang. Nemlig Mette Fuglsang, din vært på podcasten Madfærd og så hendes navnesøster og kollega, Mette Fuglsang Larsen, spisepsykologicoach og ekspert i overspisning, der sammen dykker ned i emnet "overspisning og kærlighedsrelationer".

I mange år var Mette Fuglsang Larsens kærlighedsforhold præget af, at hun var den søde, pæne, glade, vellidte pige, som alle kunne lide, men som ikke rigtigt havde nogen "kant". Hun var bange for, hvad andre tænkte om hende, faktisk i så høj grad, at det var med til at afholde hende fra at blive kæreste med en fyr, hun ellers var rigtig vild med.

Og når hun så fik en kæreste blev hun med egne ord "den der bløde middelvare, som ikke rigtigt sagde noget eller gjorde noget forkert, men som bare var hende den søde pige" og til sidst endte forholdet når fyren sagde "det er som om der mangler noget". En sætning, som Mette aldrig rigtigt forstod - før her efterfølgende, hvor hun kan se, at hun måske ikke bød ind med så meget i forholdet og at hun ikke gav så meget modspil.

Faktisk skulle Mette nå dertil, hvor hun accepterede, at så var hun måske bare sådan en, der aldrig kommer i et parforhold, før det hele endelig begyndte at vende for hende, så hun nu i dag kan sidde i et sundt og stabilt parforhold på 5.-6. år og være nybagt mor.

Hvis du gerne vil høre mere fra Mette Fuglsang Larsen, kan du finde hende på www.mettefuglsanglarsen.dk, @spisepsykologicoach på Instagram eller lytte til hendes podcast "Når maden dulmer".


_____________________________________________________________________________________


#6 "Jeg tænkte kun på, hvad jeg skulle spise næste gang, når jeg legede med min datter" - med Tina Obel Sand-Thomsen

I dette afsnit møder vi Tina Obel Sand-Thomsen, der tidligere har gået i forløb hos Mette, foruden Vægtvogterne, et forløb hos MadroInstituttet og flere andre coaches for at komme sine overspisninger og sin overvægt til livs.

Tina husker, hvordan hun altid har været optaget af mad - og særligt store mængder af mad, der har kunnet give hende en "murstensfølelse" i maven. Hun har brugt mad som en mestringsstrategi, når hun havde brug for at drage omsorg for sig selv. Derfor var det også så svært for hende at give slip på overspisningerne, for hun havde brug for dem. Så selv i den periode i hendes liv, hvor hun tabte sig 25 kilo ved at tælle point, bibeholdt hun overspisningerne i sit liv.

Det var én særlig relation, der gjorde Tina opmærksom på, at hun blev nødt til at ændre på sit forhold til mad - da det gik op for hende, at alle hendes tanker konstant kredsede om mad og gjorde hende fraværende. Det sendte hende ud på en rejse, hvor hun både skulle lære at identificere og håndtere sine følelser, spise mekanisk, lære sin sult og mæthed at kende, give slip på sine madregler - og også gå ned ad nogle blindgyder - før hun til sidst endte der hvor hun er i dag. Nu er hun normalvægtig og har madro - i hvert fald det meste af tiden. For tankerne om mad kan fortsat godt banke på, især i pressede perioder, men i dag har Tina lært at stige af toget, inden det kører afsted med hende.

Tina deler ud af hendes liv - herunder også tanker om mad og vægt - på Instagram profilen @sandthomsen87 som du er velkommen til at følge.


_____________________________________________________________________________________

#5 "Mit forhold til mad er en livslang læring" - med Maj Schou Rasmussen

OBS: Der er en smule støj på Majs mikrofon, som er forsøgt fjernet.
Støjen er reduceret væsentligt, men fremgår stadig som en lidt skrattende lyd, når Maj taler. Beklager.

I dette afsnit taler Mette med hendes tidligere klient Maj Schou Rasmussen.
Hør Maj fortælle om hendes forhold til mad, som hun ser som en livslang læringsproces. Hvordan hun så frem til at besøge hendes mormor på plejehjemmet, fordi hun vidste, hendes mormor havde en masse slik, hun kunne sidde og spise. Hvordan hun sad i sessionerne med Mette og ikke kunne tænke på andet end hvornår sessionen var færdig, så hun kunne komme ud i bilen og spise det rør med Pringles hun havde liggende der. Og hvordan hun i dag ser på overspisninger som en kærlig reminder, der blandt andet minder hende om at nyde, at være god ved sig selv og at stå ved sin sårbarhed.

Maj har i dag virksomheden www.majselv.dk, hvor hun arbejder som clairvoyant, healer og livsvejleder.
Tidligere har hendes store følsomhed været en svær udfordring for hende og var bl.a. medvirkende til en stress-sygemelding fra hendes tidligere job som folkeskolelærer. Nu har hun fået vendt hendes store følsomhed til en styrke, da netop hendes følsomhed og intuition er nogle af de værktøjer, hun bruger til at lære folk at finde mere hjem til sig selv.


_____________________________________________________________________________________


 #4 "Nu sidder min spiseforstyrrelse på bagsædet" - med Anette Stadler Bang

I dette afsnit taler Mette med sygeplejerske Anette Stadler Bang, der har haft spiseforstyrrelsen tvangsoverpisning i 30 år.
Anette fortæller, hvordan hun i flere årtier gik med følelsen af, at det var hende, der var noget galt med, siden hun ikke lykkedes med projekt vægttab.
Og hvordan hun ved et tilfælde blev en del af en gruppe i foreningen "Anonyme Overspisere" som blev et vendepunkt for hende, hvor hun begyndte at forstå, at spiseforstyrrelsen var en sygdom, der havde ramt hende, og ikke noget, hun selv var skyld i.

Anette er nu, efter mange års behandling, "i helbredelse" som hun selv udtrykker det. Det vil sige ikke helbredt, men på vej. I mange år var det hendes spiseforstyrrelse der sad i førersædet og styrede hendes liv, men nu fortæller hun, hvordan hun stadig har spiseforstyrrelsen med sig, blot som passager på bagsædet, mens hun selv sidder ved rattet og styrer, hvor hun vil hen i hendes liv.

Anette er desuden gået i gang med at skrive en bog om hendes vej ind i og ud af spiseforstyrrelsen. En bog, som DU også kan bidrage til, hvis du ønsker, nemlig med dine egne konkrete oplevelser med BED. Anette ønsker nemlig at skrive en bog, der viser mangfoldigheden ved spiseforstyrrelsen, og inddrager derfor - udover hendes egen fortælling - også andres personlige fortællinger og faglige bidrag.
Du kan kontakte Anette på mailen anba72@hotmail.dk hvis du har spørgsmål til hende eller ønsker at bidrage til hendes bog.


_____________________________________________________________________________________


#3 Hvad er overspisning?

Hvad dækker ordet "overspisning" egentlig over og hvornår er overspisning et reelt problem, der er behov for hjælp til at komme ud af?
Det uddyber Mette i dette podcastafsnit, hvor hun også guider dig, der selv overspiser i, hvordan du kan træde de første spæde skridt i retningen af et naturligt og balanceret forhold til mad.


_____________________________________________________________________________________#2 Mettes historie

I denne episode fortæller Mette hendes historie med overspisninger.
Hvorfor de opstod i første omgang, hvordan hendes hverdag med overspisninger så ud og selvfølgelig også om, hvordan hun kom ud af sine overspisninger og endte hvor hun er i dag, hvor hun hjælper andre med at komme ud af deres overspisninger.
Undervejs læser hun op fra sine bøger "Der er lys i mørket" og "En fri fugl", så lytteren får et indblik i de tanker og følelser der rørte sig i Mette i perioden.


_____________________________________________________________________________________


#1 Sænk overliggeren

I dette første afsnit af podcastserien "Madfærd" får du først en præsentation af din vært Mette Fuglsang, hvorefter hun præsenterer dig for en af de fælder rigtig mange begår når de starter på en livsstilsændring - og som hun også selv faldt i, da hun ville i gang med at producere podcasts: nemlig at ville det hele på én gang. 

 

Andre podcasts jeg har deltaget i:

 

 

"Du burde ingenting" af Nadja Vienberg
#66 Så kan det også bare være lige meget! med Mette Fuglsang

Kender du det at gå 2 skridt frem og 1 tilbage, og ”så kan det hele også bare være lige meget”? Det kan for eksempel være at du har aftalt med dig selv, at du ikke skal spise chokolade, men pludselig lokkes du, og spiser et lille-bitte stykke. Det lille stykke kan give en følelse af at have ødelagt det hele, og kort efter har du spist en hel plade. Dit forhold til mad er præget af en ’alt eller intet’-tendens, som du simpelthen ikke kan, eller tør, bryde ud af. For hvis du skal tillade dig selv at spise chokoladen med måde, viser din erfaring dig jo, at du overspiser. Shit! Hvordan lærer du at bryde med ”Så kan det også bare være lige meget”-effekten, og hvordan opnår du et mere afbalanceret forhold til mad? Det taler jeg med diætist og psykoterapeut Mette Fuglsang om i dette afsnit!

Det kommer vi blandt andet ind på i episoden:

 • The what the hell-effect, hvad er det og hvor kommer det fra?
 • Hvad er selvopfyldende profetier og hvordan påvirker det vores spisning
 • Hvordan vores tanker kan manipulere vores spiseadfærd
 • Dikotomisk tænkning (sort-hvid tænkning)
 • Hvordan du kan bryde med dikotomisk tænkning
 • Hvordan følelser, sanser, krop og adfærd hænger sammen
 • Hvordan man opbygger tillid nok til den nye tilgang, selvom den føles angstprovokerende
 • Hvorfor det at gå all in (alt eller intet) kan være en vedligeholdende faktor i forstyrret spisning
 • Hvordan små skridt kan gøre en stor forskel når du skal ud af forstyrret spisning
 • Hvordan du lærer at se dine egne fremskridt og bryde med ’find fem fejl kulturen’
 • Forskellen på begrænset- og ubegrænset tilladelse til mad
 • Fødevarer og projektioner