Julen handler for mig om tid og nærvær

photo-1512474932049-78ac69ede12c

2 dage til jul..
Men hvad betyder det egentlig for mig? Ikke voldsomt meget, må jeg indrømme..
Og det er ikke fordi jeg hader jul. Men fordi jeg synes, julen på mange måder er blevet lidt for ‘hypet’ og nemt kommer til at handle om alle mulige andre ting end det, jeg egentlig har lyst til at fejre.

For mig betyder det ikke så meget, om dagen hedder juleaften eller om den hedder d. 27. februar eller 12. september – eller en hvilken som helst anden dag på året. For det, jeg fejrer i julen, kan fejres hver eneste dag året rundt.


Tid og nærvær

Nogle af de allervigtigste værdier for mig hen over julen – og resten af året – er tid og nærvær. Så det, jeg gerne vil nyde hen over julen i år er, at jeg har 1½ uges ferie, hvor jeg kun har meget få planer og bare vil nyde at holde fri, slappe af og læse nogle bøger; forkæle mig.

Derudover vil jeg nyde at være sammen med nogle mennesker, der betyder meget for mig. I år bliver det både familie, venner og mine roomies – allesammen folk, der har en særlig betydning for mig, og som jeg nyder at være sammen med. Derudover ved jeg, at der også vil blive serveret en masser lækker mad hen over julen, men det er blot en bonus, jeg kan nyde og sætte pris på ligesom alt det andet – i stedet for som tidligere; en kilde til frustration, selvhad og negative tanker, fordi jeg endnu engang ikke formåede at lade være med at overspise.

Desværre ser jeg ofte folk, der virker til at glemme alt om de værdier, de sætter pris på i julen og bare halser afsted for at få det hele til at hænge sammen i december måned.
Folk der stresser over alle de julegaver, de skal nå at købe, over den hovedrengøring de skal nå igennem inden jul, over alt det arbejde, de skal nå at have ud af verden inden de kan holde juleferie med god samvittighed, over alle de julearrangementer de skal med til og over al den mad/alle de fristelser, som de må gøre alt for at holde sig fra, selvom det nærmest er umuligt for dem, for ellers vil december blive måneden, hvor de tager alle de tabte kilo på og så skal de “op på hesten” igen i januar.
Puuuuha, hvor synes jeg, det virker stressende!

Og det er ikke dén slags jul, jeg har lyst til. For mig handler julen som sagt om tid og nærvær. Og ikke om gaver, julekalendre og mad.
Derfor har jeg meldt ud til familien, at jeg gerne vil nøjes med at være med i gaven til mine forældre, men ellers helst vil være fri for at skulle give til alle andre, da jeg egentlig syntes, det var blevet lidt et stykke “bestillingsarbejde”; jeg køber for 300. kr. til dig fra din ønskeseddel (læs: bestillingsseddel) og så køber du for 300 kr. fra min “bestillingsseddel” og så bytter vi juleaften.
Det gav mig egentlig ikke særlig meget glæde hverken at give eller modtage denne form for gaver i hobetal.
Jeg vil i stedet hellere give gaver med hjertet – fordi det betyder noget for mig. 

Én enkelt nisse har fundet vej ind på vores værelse, men ellers består årets juleudsmykning primært af et par hjemmelavede juledekorationer. Det er forskelligt, hvad vi sætter pris på i julen, og for mig er det ikke så nødvendigt med nisser - jeg er mere til levende lys, da jeg virkelig synes, de skaber hygge her i den mørke tid.


Utraditionel jul

Sidste år havde jeg heller ikke lyst til den traditionelle jul og endte derfor med at fejre jul på den mest utraditionelle måde, jeg nogensinde har gjort; ved at tomle til Hamborg, få en rundvisning i Reberbahn (gaden fyldt med barer og stripklubber), spise buffet på en afghansk restaurant og afslutningsvist være til en tysk gospelgudstjeneste – det blev en jul, jeg aldrig vil glemme!

I år holder jeg en mere traditionel jul, hvor vi tager hjem til mine forældre. Godt nok med et lille twist først på dagen, hvor vi tager i zoologisk have og siger god jul til dyrene – det har jeg heller ikke prøvet før.

Men gaver er der ikke flere af, end der plejer, selvom vi holder traditionel jul, for jeg har fortsat ikke lyst til at være med i “gave-ræset”, så jeg har selv kun købt én enkelt gave til en flad 50’er i år – og så er jeg med i mine søskendes gave til mine forældre.

Det er lige præcis den jul, jeg har lyst til i år, og jeg glæder mig til at tilbringe en dejlig dag og aften sammen med min kæreste, mine forældre og min bedstemor.


Hold den jul, der vil gøre DIG glad

Min pointe med alt det her er, at der er mange måder at fejre jul på, og vi behøver ikke gøre som alle andre, hvis det ikke føles rigtigt for os.

Er der noget jeg har lært af min spiseforstyrrelse, så er det at lytte til mig selv og mærke efter, hvad der vil gøre mig glad (gerne med hensyntagen til andre mennesker også) og så følge mit hjerte, i stedet for altid bare at gøre det, som jeg tror, andre mennesker forventer af mig eller hvad jeg tror, der vil gøre dem glade.

Jeg er begyndt at tage ansvar for mit eget liv. Og derfor holder jeg også den jul, der gør mig glad.

Må du få en fantastisk jul!

Mette.

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!