Hvor lang tid tager det at blive fri for sine overspisninger?

Hej Mette.

Jeg har haft overspisninger i flere år og har hele tiden tænkt, at jeg kunne klare at komme ud af dem på egen hånd, men jeg må bare erkende, at det hver gang ender med, at jeg falder i igen.
Nu har det stået på i så mange år og jeg har forsøgt alt hvad jeg kunne for at komme ud af det, men det lykkes ikke for mig.
Så nu må jeg nok hellere se i øjnene, at jeg ikke selv kan klare at komme ud af det, men har brug for hjælp.

Jeg kan dog næsten ikke overskue at skulle til at gå i gang med et langt og opslidende forløb for at komme ud af mine overspisninger.
Kan du sige noget om, hvor længe man skal regne med det tager, når man gerne vil slippe fri for sine overspisninger?

Anonym.

 

Brevkassesvar fra Mette: 

Kære Anonym.

Det er et virkelig godt spørgsmål. Det tror jeg, der er mange andre end dig, der også godt kunne tænke sig svaret på.

Og gid jeg havde et helt konkret, specifikt svar til dig. Men det har jeg desværre ikke.
For det kommer an på mange ting, hvor lang tid det kommer til at tage dig at slippe fri af dine overspisninger.

Der findes både nogen, der kommer ud af deres overspisninger efter ganske få sessioner og så findes der dem, der bruger årevis på at slippe fri af deres uhensigtmæssige mønstre. Og endelig findes der dem, der slipper fri, men pludselig finder sig selv tilbage i de dårlige mønstre igen i et eller andet omfang og derpå må tage fat i problemet på ny.
Hvilken af disse grupper, du tilhører, kan hverken du eller jeg vide på forhånd.

Men det jeg kan sige noget om, er nogle af de faktorer, der har indflydelse på, hvor hurtigt eller langsomt det kommer til at gå at slippe fri af dine overspisninger.

For det første er det selvfølgelig en fordel jo tidligere du tager hånd om problemet. Det er klart, at mønsteret ikke har vokset sig så stort og stærkt, hvis du kun har overspist i ½ år sammenlignet med, hvis det har været din primære strategi til at håndtere svære følelser med igennem de sidste 30-40 år.

Der kan også være forskel på, hvor længe det tager dig at arbejde dig ud af dine overspisninger afhængigt af, om dine overspisninger har ført til overvægt eller ej. Hvis du er blevet overvægtig, kan det være, du skal arbejde med at give slip på dine overspisninger først, men at du efterfølgende gerne vil ned i vægt, hvilket kan trigge dine overspisninger, så du også har brug for at blive holdt i hånden under denne proces.
Det taler jeg i øvrigt om i videoen "Jeg skal lige tabe mig først og SÅ kan jeg arbejde med mine overspisninger".

Derudover kan der være alle mulige andre faktorer som parathed, motivation, selvindsigt, tidligere forsøg, netværk, opbakning, tid, overskud, økonomi, øvrigt helbred mm. der kan spille ind på, hvor lang tid det kommer til at tage at slippe fri af sine overspisninger.

Så et mere konkret svar end det, kan jeg desværre ikke gi' dig.

Men når jeg nu sidder her på den anden side af mine overspisninger, vil jeg ikke tøve ét eneste øjeblik med at sige til dig, det er det hele værd, når du først kommer i gang og lærer at give slip på dine overspisninger - og at det bedste tidspunkt at starte med at give slip på sine overspisninger, er lige nu!

Gør dig selv den tjeneste at gå i gang, uanset hvor uoverskueligt det kan virke, når du står foran det lige nu.
Husk på at enhver rejse starter med det første skridt.

Du kan ikke se hele rejsen foran dig og derfor føles den naturligvis uoverskuelig. Som hvis du skulle til at bestige Mount Everest, men du kun kan se den første tiendedel af bjerget.
Men selv dér, bliver du nødt til bare at tage ét skridt af gangen. Og bliver du ved med at gøre det, skridt efter skridt efter skridt, så vil du til sidst nå i mål.

Jeg ønsker dig alt det bedste på din rejse ud af overspisningerne.

Mvh. Mette.
Du kan læse mere om Mette her