Kan du lave en kostplan til mig?

Hej Mette.

Jeg har fundet ud af, at jeg overspiser og jeg vil gerne have hjælp til at komme ud af det.
Men jeg vil gerne vide, om du kan lave en kostplan til mig, da jeg har erfaring med, at det er det eneste, der hjælper mig til at spise sundt og undgå mine overspisninger?

Bettina.


Brevkassesvar fra Mette:

Hej Bettina.

Selvom jeg godt kan læse, at dit spørgsmål går på, om jeg kan lave en kostplan til dig, så vil jeg tillade mig at ændre lidt på spørgsmålet. For det handler egentlig ikke så meget om, om jeg kan lave en kostplan til dig (det kan jeg, jeg er uddannet diætist fra Ernæring- og Sundhedsuddannelsen), men mere om det virkelig er det, du har brug for, for at komme ud af dine overspisninger på den lange bane.

Jeg tvivler slet ikke på, at det er det, der har hjulpet dig på den korte bane. Det er det helt generelle mønster, jeg ser hos mine kunder; enten spiser de kaotisk og ukontrolleret og har masser af overspisninger eller også går de på en kostplan, en slankekur eller andet, der kan hjælpe dem til at kontrollere deres spisemønster.

Og det virker jo - i starten.
For nu holder du dig jo til planen.

Men det er en stakket frist. For på et eller andet tidspunkt kan du ikke længere opretholde den grad af kontrol og så "falder du i". Og så fungerer det ligesom et pendul, hvor du har været helt ude i den ene yderlighed (slankekur/kontrol) og så giver slip; så pendulerer du direkte over i den anden side af pendulet, nemlig i overspisning og kaos, som illustreret herunder.

Det giver god mening, at det er nærliggende for dig at tro, at en kostplan vil hjælpe dig ud af dine overspisninger. For det har de jo gjort. Men bare kun kortvarigt.
Som at tage en Panodil, når du har ondt i hovedet. Det fjerner smerterne her og nu.

Men hvis du ikke har behandlet årsagerne til, at du overspiser, så vil overspisningerne som sagt vende tilbage igen før eller senere.

Derfor vil jeg altså ikke anbefale dig en ny kostplan når du gerne vil slippe fri af dine overspisninger permanent.
Det jeg hjælper dig med, er i stedet at nå ind til midten af pendulet, dér hvor du er i balance.
Og dét kræver, at du ikke længere trækker pendulet fra den ene yderlighed til den anden, ligesom du har været vant til, men i stedet tager udgangspunkt i dér, hvor du er lige nu og så bevæger dig nogle små skridt ad gangen ind mod midten.

Det betyder, helt lavpraktisk, at hvis du kommer i et forløb hos mig, så starter jeg med at spørge dig, hvordan dit spisemønster ser ud nu. Det kan være, det er HELT kaotisk, der er overhovedet ikke nogle faste måltider og du spiser chokolade dagen lang.
Så er det dét, der er dit udgangspunkt. Du er altså helt ude i den ene yderlighed i pendulet, i overspisningsssiden. Normalt ville du så trække fuldstændig kontra og begynde at spise efter en kostplan, men det ville være at gå i den anden yderlighed - hvilket som sagt vil resultere i et bagslag igen på et tidspunkt.

I stedet tager vi nu udgangspunkt i dér, hvor du er og begynder at bevæge os ind mod midten.
Det vil foregå i en dialog, hvor vi sammen finder ud af, hvad der kan hjælpe dig i en sundere retning.
Som eksempler kan det være, at vi aftaler, at du nu begynder at spise morgenmad på fast basis, så du i hvert fald får ét stabilt måltid. Det kan også være, vi aftaler, at du lægger 3 faste hovedmåltider ind dagligt, så du får noget stabilitet i løbet af dagen. Eller måske aftaler vi, at du, i stedet for at spise chokolade foran TV'et, i bilen, i smug osv. øver dig i at spise chokolade med fuldt nærvær.
Der kan være mange måder at gribe det an på, men pointen er, at vi tager udgangspunkt i der, hvor du er, når du tager kontakt til mig og så bevæger vi os med små skridt i en sundere retning i stedet for at gå i den anden yderlighed.

Jeg håber, det giver mening for dig - og ellers er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig igen.


Mvh. Mette.
Du kan læse mere om Mette her