Kan jeg stoppe med at overspise og tabe mig samtidig?

Hej.

Jeg har kæmpet med min vægt i mange år. Jeg har flere gange tabt mig 15 kilo, men hver gang har jeg taget dem på igen. Det seneste år har jeg mistet kontrollen fuldstændig og jeg spiser og spiser og spiser og kan slet ikke stoppe igen.
Det betyder også, at min vægt bare stiger og stiger og den er nu højere end den nogensinde har været før.

Jeg ved, du siger at man ikke skal gå på slankekur, fordi det forværrer ens overspisninger, men hvad gør jeg så? For jeg trænger jo virkelig til at tabe mig og samtidig også at stoppe mine overspisninger.
Jeg kan bare ikke se, hvordan det skal kunne lade sig gøre, for det har jeg jo prøvet på i så mange år og både du og andre "eksperter" siger allesammen, at man skal droppe slankekurene, hvis man gerne vil ud af sine overspisninger.

Så hvad skal jeg gøre?!

Hilsen den desperate.


Brevkassesvar fra Mette:


Kære desperate.

Jeg sender dig lige en virtuel krammer.
Det er SÅ svær en situation, du står i og jeg kan tydeligt forstå, hvorfor du underskriver "den desperate", for du har jo kæmpet en brav kamp igen og igen for at få et sundere forhold til mad og en stabil vægt. Men det er mislykkedes hver gang og nu står du her, hvor vægten er højere end nogensinde før og overspisningerne er mere eller mindre konstante.

Jeg ved selv, hvor hårdt det er, når man gør alt, hvad man kan, men det ikke lykkes.
Så jeg føler virkelig med dig!

Før jeg går videre, så lad mig lige vise dig, hvorfor det ikke er lykkedes dig at slippe fri af dine overspisninger og tabe dig permanent. Og hvorfor jeg - og andre eksperter - anbefaler dig at droppe slankekure, når du gerne vil fri af overspisninger.

Baggrunden for det er denne negative spiral:


Lad os starte i toppen af spiralen: du blev på et eller andet tidspunkt opmærksom på, at du vejede for meget og havde brug for at tabe dig, så du gik på en slankekur. Men når vi går på slankekur, så er det ydrestyrede regler, der bestemmer hvad og hvor meget, vi spiser og der opstår nemt forbud og afsavn, som trigger, at vores trang til alt det "forbudte" stiger. Her kan vi så stå imod i et stykke tid og prøve at undgå at spise det, vores opmærksomhed kredser omkring. Men på et tidspunkt "falder vi i" og så ender det med en overspisning.
Efter en overspisning oplever de fleste typisk skam, dårlig samvittighed og bebrejder sig selv, at de faldt i og så starter spiralen forfra, for nu er de endnu mere utilfredse med sig selv og deres krop og starter på en frisk på slankekuren.

Så som du kan se her, så er slankekure faktisk en del af den negative overspisningsspiral. Så længe du bliver ved med at gå på slankekur, vil du blive ved med at trigge din overspisningstrang og falde i og overspise.
Derfor anbefaler jeg ikke slankekure, når du vil træde ud af din overspisninger.

Men hvad skal du så gøre, når du nu overspiser og vægten bliver ved med at stige?

Først skal vi have adskilt de to problemer du står med. Du har 1) et problem med at overspise og 2) et overvægtsproblem.

Hvis du fokuserer på at tabe dig, vil du som sagt fortsætte i den negative overspisningsspiral i stedet for at træde ud af den. Det taler jeg mere om i videoen "Jeg skal lige tabe mig først og SÅ kan jeg arbejde med mine overspisninger" som du kan tage et kig på efter du har læst resten af svaret her.

Derfor vil jeg anbefale dig at STARTE med at tage hånd om dine overspisninger. Når først du får taget fat om årsagerne til dine overspisninger og får dem hevet op ved roden, så de ikke vender tilbage igen, så bliver det nemmere for dig at arbejde med et eventuelt vægttab efterfølgende. Og jeg siger eventuelt vægttab, for der sker også nogle gange det, at folk naturligt taber sig nogle af de overflødige kilo, når de får givet slip på deres overspisninger.

Og når du så taber dig til dén tid, vil der være en større sandsynlighed for at du kan bevare dit vægttab, end du kan nu, for der vil jo ikke længere være nogle overspisninger, der vil få din vægt til at stige igen.

Pøj pøj med det hele.

Mvh. Mette.
Du kan læse mere om Mette her