Kan du komme ud af din madafhængighed og overspisning med en slankekur?

photo-1548767797-d8c844163c4c
"Fede mennesker er tilsyneladende typisk ramt af en kalorieafhængighed, der ikke i princippet er meget forskellig fra de former for afhængighed, som kendes i forbindelse med rygning og alkoholisme.

Der er dog en helt afgørende forskel, som gør det sværere for den fede: Rygere og alkoholikere kan vælge at sige helt stop; og normalt er det den eneste vej frem, hvis en person vil sin afhængighed til livs. Men fede kan jo ikke holde op med at spise; de er nødt til at fortsætte med at spise, bare i mere moderat omfang."

Peter Sandøe, professor
 

 

Så er en slankekur vejen frem, hvis jeg vil ud af mit madmisbrug?


Ovenstående er skrevet af Peter Sandøe, der er professor og deltager i det tværfaglige forskningsprojekt ved Københavns Universitet "Governing Obesity". Citatet kommer fra denne artikel om fedme og skyld: https://ifro.ku.dk/debatindlaeg/debatindlaeg_2014/fedme-og-skyldJeg er fuldstændig enig med ham, at det at lide af overspisning, madmisbrug og madafhængighed, er lige så svært at komme ud af som et misbrug af enhver anden art. Måske endda i nogle tilfælde sværere, fordi man, som han siger, ikke blot kan sige helt stop til sit stof. Man skal jo have noget at spise.


MEN EN SLANKEKUR ER IKKE VEJEN FREM HVIS DU ER MADAFHÆNGIG!Så hvad gør du, hvis du har erkendt at du har et madmisbrug eller madafhængighed?

Hvis du er et sted, hvor dit liv formes rundt om hvornår du næste gang kan få dit "stof" så er du madafhængig eller madmisbruger, om du vil.
Et typisk symptom er, at du kan gå helt i panik hvis ikke du ved hvor eller hvornår du har fri adgang til mad igen.

Det er hårde ord at kalde sig selv madmisbruger, og svært at erkende.

 
photo-1424847651672-bf20a4b0982b.jpg
 

Og de fleste higer SÅ meget efter at slippe ud af deres overspisninger og den overvægt, der ofte følger med, så de springer på den ene slankekur efter den anden i håbet om, at DETTE er deres løsning.

Men der må jeg skuffe dig. Afholdenhed og strikse slankekure er IKKE vejen frem, hvis du vil din madafhængighed til livs.
Nej, så absolut ikke!

For dit hovedproblem er ikke vægten - det er blot et symptom. Dit virkelige problem er måden du spiser på. Og det er dét, du skal behandle. Og det gør du ikke med en slankekur.


Strenge kure er i stedet med til at udvikle en anden type afhængighed. Nemlig en afhængighed af kontrol og slankekure - afhængigheden af mad er ikke væk, nu er det "bare" kontrollen og vægttabet, der er stoffet, som du er blevet afhængig af.


Akkurat som mange rygere erstatter f.eks. deres cigaretter med mad, når de er stoppet med at ryge.

Så en stram kur er næsten med sikkerhed med til at sparke gang i din yoyo vægt. 

Du kan se, hvordan du fastholder dig selv i overspisninger ved at gå på en slankekur, her i den negative spiral:

Negativ spiral

Når du går på en slankekur, trigger du faktisk bare den trang, der i sidste ende får dig til at overspise og du vil med tiden opleve, at overspisningerne bliver flere og større og du sidder mere og mere fast i din afhængighed.


For årsagen til problemet er jo ikke væk fordi du følger en stram kostplan.


Det er nemlig ikke den logiske del af din hjerne der er årsagen til din madafhængighed og spiseforstyrrelse.
Det er din ubevidste følelsesmæssige del.
 

Din madafhængighed er her for at lære dig noget

Som jeg ser det, er afhængigheden af mad her for at lære dig noget; nemlig at du lærer at lytte efter dig selv og mærke dine egne behov.

I virkeligheden dulmer du bare nogle følelser, der er svære at håndtere, når du gang på gang tyer til flasken, maden eller hvad dit misbrug nu består af.

Så hvis du gerne vil sige farvel til dine overspisninger og dit misbrug af mad for evigt, handler det ikke om at bekæmpe misbruget. Det handler om at forstå, hvad der udløser det.


Du bør indtage en nysgerrig, medfølende tilgang til din afhængighed, så du kan lære at lytte og forstå, hvad det er for et vigtigt budskab, afhængigheden og din krop prøver at kommunikere. Og så agere ud fra det.


I mit eget tilfælde brugte jeg i mange år maden som et "stof", der gav hjernen en god oplevelse, når jeg var usikker på mig selv eller når jeg holdt de svære følelser for mig. I stedet for at bede om hjælp, når jeg havde brug for det.

Så blev jeg nødt til at "dulme" disse følelser med mad. Men det var selvfølgelig en stakket frist, for den gode fornemmelse var væk et par minutter efter. Og så kom den dårlige samvittighed.

Mine problemer forsvandt ikke ved at spise. Tværtimod. De blev bare større.
Nu havde jeg så også skammen over at overspise at skulle håndtere oveni. En skam, som jeg prøvede at gemme for andre - ved at overspise endnu mere - og så var den onde cirkel komplet.

 

Madafhængighed kan være din skjulte gave

Der er nogle der siger, at du skal ramme bunden før du er motiveret til at komme ud af din madafhængighed. Og du skal erkende at de evindelige slankekure ikke løser problemet.

For mig endte det i en ond nedadgående spiral, hvor misbruget voksede, for jeg blev nødt til at have mere og mere mad for at dække over alle de forfærdelige følelser, der kom op til overfladen. Præcis ligesom en alkoholiker eller en stofmisbruger har brug for en større mængde af sit stof fra gang til gang for at blive ved med at mærke rusen.

Kan du genkende det fra dig selv? Så kan det være, din overvægt eller yoyovægt ikke "bare" skyldes for meget mad, men rent faktisk et madmisbrug.

I så fald er løsningen ikke en slankekur, den appellerer kun til den fornuftige del af din hjerne og det er ikke den, der styrer dine overspisninger, når du er madmisbruger.


I stedet for at bekæmpe og kontrollere dit madmisbrug, handler det om at "gå med afhængigheden" og udforske, hvad det er den i virkeligheden prøver at hjælpe dig med.


Som Mary O'Malley skriver i sin bog "Afhængighed - din skjulte gave"

"For at opdage, hvad der ligger skjult under vores afhængighedsmønstre, må vi lære at vende os om imod vores oplevelse frem for væk fra den."


Det er kun på den måde du kan lære at håndtere de følelser, der gang på gang fører dig ud i overspisninger og madmisbrug, i stedet for at bekæmpe afhængigheden og derefter ryge direkte over i en ny.


Du kan læse mere om, hvordan jeg mener du skal gøre det, i stedet for at gå på slankekur i mit blogindlæg:

Pøj pøj med din nye slankekur


Rigtig god læsning,

Mette

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!