Kan 'Sense' hjælpe til at genfinde et naturligt forhold til mad?

img_6420

Jeg oplever ofte, at folk kan have svært ved at finde ud af, hvad en "normal" portionsstørrelse egentlig er, efter at have haft et forstyrret forhold til mad i mange år. Og at man samtidig har haft så mange regler, myter og overbevisninger i forbindelse med mad, at man er skrupforvirret over, hvordan man egentlig sammensætter et sundt og nærende måltid mad.

Hvis man så også efterhånden har mistet kontakten med sin sult- og mæthedsfornemmelse, fordi man i mange år har spist efter diverse slankekure og andre ydrestyrede regler, kan det efterhånden være svært at finde ud af, hvordan man skal spise, når man er på vej ud af sin spiseforstyrrelse/sit forstyrrede forhold til mad.

For at hjælpe disse klienter med at finde frem til, hvad en "normal" portionsstørrelse og sammensætning af maden KUNNE betyde (det vil langt hen ad vejen være individuelt), oprettede jeg for nogle år siden facebooksiden "Krop og sind i balance efter tvangsoverspisning", hvor jeg hver dag i et år tog billeder af min mad og skrev, hvad jeg spiste, drak og hvordan jeg bevægede mig, og ikke mindst, hvilke tanker jeg havde om disse valg i min hverdag. Ved at vise, hvordan et naturligt forhold til mad så ud for mig i denne periode, håbede jeg på, at kunne inspirere andre til at finde frem til nogle mængder og sammensætninger af mad, som de selv havde det godt med på deres vej.


Der var da også flere, der meldte tilbage, at det hjalp dem at se mine portionsstørrelser, så nogen følte sig i hvert fald hjulpet af det.

Hvis du selv står der, hvor du har svært ved at finde ud af, hvad og hvor meget, du skal spise, kan du også tage et kig på siden (den bliver ikke længere opdateret dagligt, men du kan stadig se mine måltider fordelt over et helt år og planen er at samle materialet i en e-bog på et tidspunkt).

Men selvom facebooksiden hjalp nogen på deres vej, er jeg også klar over, at andre måske har brug for noget endnu mere håndgribeligt, noget der er mere overførbart til deres egen hverdag og det er det, jeg vil komme ind på herunder.


Hvad er det, Sense kan?

For noget tid siden stødte jeg på konceptet "Sense" (mange af jer kender det sikkert, efter det vandt programmet "En kur der dur" på TV2 for nylig) og har overvejet, om det kunne være med til at hjælpe nogle af ovennævnte klienter til at finde ud af, hvad "normale" portionsstørrelser og gode måltidssammensætninger er for dem, i forsøget på at genoprette et naturligt og afbalanceret forhold til mad.

Jeg kontaktede derfor stifteren af Sense, Suzy Wengel, og efterspurgte hendes bøger omkring konceptet.

I resten af dette blogindlæg vil jeg skrive min PERSONLIGE HOLDNING til konceptet og hvorvidt jeg mener, det kan være en hjælp på vejen til at genfinde et naturligt forhold til mad, hvis man har lidt af en spiseforstyrrelse/et forstyrret forhold til mad.

Først vil jeg komme ind på de ulemper/udfordringer jeg ser ved konceptet, hvis man har/har haft et forstyrret forhold til mad i mange år, hvorefter jeg vil fokusere på de positive ting, jeg ser ved konceptet.


ULEMPER/UDFORDRINGER VED SENSE:

  • Ved første øjekast er konceptet meget simpelt og overskueligt, men man skal ikke langt ind i bogen, før jeg, som ved alle tidligere slankekoncepter jeg er stødt på, bliver lidt træt. Fordi der kommer lister over, hvilke fødevarer, der hører til i hvilke kategorier og også (på trods af, at det mange gange nævnes, at man kun skal bruge hænderne som måleredskaber) mængdeangivelser af, hvor meget af de "usmarte" kulhydrater, man kan tillade sig at spise dagligt, hvis man samtidig vil ned i vægt. 
    I min optik prøver konceptet at være simpelt ved at sige, at man skal bruge sine hænder som måleredskab, men da jeg først kiggede på tallerkenmodellen her ovenfor,  var min første tanke, at så måtte det være 6 håndfulde i alt; 3 håndfulde grønt, en håndfuld protein, en håndfuld stivelse/frugt og en håndfuld fedt. Men nej, så simpelt er det ikke. Det er i stedet to håndfulde grønt (som fylder lige så meget som tre håndfulde, hvis man ser på den anden halvdel af tallerkenen), en håndfuld protein, en håndfuld stivelse/frugt og 1-3 spiseskefulde fedt.
    På den måde er Sense-tallerkenmodellen jo nærmest bare en gengivelse af Sundhedsstyrelsens T-tallerkenmodel, der er hældt på nye flasker (½ tallerken grønt/frugt, 1/4 tallerken protein, 1/4 tallerken stivelse og lidt fedtstof) - med den ene forskel, at frugt hører med under stivelse og ikke under grønt i dette koncept.
  • En del af Sense-strategien er at holde sig til tre måltider i løbet af dagen. Dét i sig selv er helt fint at stræbe efter, men grunden til, jeg alligevel har taget den med her under ulemper/udfordringer er fordi, det meget nemt kan blive til en ny regel, man skal efterleve, hvis man har en stærk alt/intet tankegang - som mange med et forstyrret forhold til mad har. I så fald kan konklusionen hurtigt blive "øv, nu "faldt jeg i" igen, fordi jeg spiste et mellemmåltid. Jeg kan jo ikke finde ud af det. Nu kan det hele også være ligemeget" og så give op.
    Til Senses "forsvar", så skriver de dog, at det med de tre daglige hovedmåltider er en anbefaling, som primært er vigtigt at følge de første to uger af sit vægttabsforløb, hvorefter man kan begynde at finde sin egen vej med Sense. Det kan være, man trives bedst med to store daglige måltider og et mellemmåltid, eller at man i perioder har behov for fire hovedmåltider for at holde sukkertrangen nede og at det, der er vigtigst er, at man kun spiser, når man er sulten.
  • Suzy anbefaler i bogen, at man f.eks. tager en fastedag dagen inden man skal i byen eller på andre tidspunkter, hvor man har spist mere af det "usmarte" end til hverdag. Her er endnu et opmærksomhedspunkt for folk, der har/har haft et anstrengt forhold til mad, da også denne anbefaling lynhurtigt kan trigge alt/intet tilgangen, hvor man siger "nu hvor jeg har spist så meget mad i går, vil jeg undlade at spise noget i dag", hvilket kan ende med at føre til nye overspisninger.



FORDELE VED SENSE:

  • Ingenting er forbudt og man kan spise helt almindelig mad ligesom alle andre. Der fokuseres mere på fordelingen af de forskellige fødevarer på tallerkenen. Maden deles op i "smart", "begræns" og "usmart", som man så selv navigerer i, men uden at noget er forbudt.
  • Helt generelt ER Sense rimelig enkelt at følge. Det handler overordnet om at følge Sense-tallerkenmodellen, spise tre daglige hovedmåltider, droppe mellemmåltider og spise en portion til hvert måltid. Ikke nogen kalorietælling eller vejning af maden, du måler bare op med dine hænder.
  • Sensekonceptet fokuserer på, at en ny sund livsstil skal være forbundet med nydelse og lyst. Hvis din nye sunde livsstil bliver lystpræget, er det langt mere sandsynligt, at du vil fortsætte på denne måde, også efter du har opnået dit vægtmål, end hvis din nye livsstil er forbundet med forbud og sure pligter, du egentlig ikke har lyst til. Derfor kan der også købes flere kogebøger, udviklet af Senseforfatteren m.fl. som fokuserer på at maden skal være lækker og smage af noget, og at man skal lære at sanse maden, så man tilfredsstilles.
  • Sense viser dig en måde at spise på, som gør op med lynkure/quickfixes som suppekure, sultekure o.lign., og i stedet fokuserer på at finde en balance i midten, hvor man har et naturligt og nydelsesfuldt forhold til mad, samtidig med, man går ned i vægt og/eller holder en stabil normalvægt. Det handler i bund og grund om, at du skal tilpasse kosten til dit liv i stedet for at tilpasse dit liv til en eller anden tilfældig kur.
  • Der er ikke nogen høje krav mht. motion. Faktisk fokuserer Suzy Wengel på, at for mange kan de daglige gøremål være motion nok i sig selv og for mange mennesker kan det være en lettelse at indse og acceptere dette, så de kan give slip på den dårlige samvittighed over alt det motion, de ikke når/får gjort.
  • Som nævnt under de tidligere punkter har Sense fokus på at man skal slippe sit alt eller intet-princip og lade være med at hænge sig i det, der ikke lykkes. Dette formidles ved, at du har tre "spisekasser" hver dag, en til hvert måltid. Du skal åbne og lukke spisekassen ved hvert måltid og komme videre, når spisekassen er lukket. Altså: når du kommer ud af kurs, er det vigtigt at rette op med det samme. Det vil sige at lukke spisekassen, uanset hvad du har spist, og derefter igen spise efter en fornuftig fordeling til næste måltid.

Det var blot et uddrag af de, for mig, væsentligste pointer i konceptet Sense.


Sense eller ej?

Med det på plads vil jeg sige det på denne måde; mangler du en guide, en rettesnor eller lignende, der kan følge dig på vej hen mod et naturligt og afbalanceret forhold til mad - jo, så tænker jeg godt, du kan bruge Sense.

Men du kan for så vidt også "bare" gøre følgende:
1. spis efter Sundhedsstyrelsen T-tallerkenmodel som ses herunder.
2. øv dig i at spise når du er sulten og stoppe med at spise, når du ikke er sulten længere.
3. spis med nærvær og nydelse, så du bliver ordentligt tilfredsstillet af den mad, du spiser og derved mindsker sandsynligheden for overspisning.
4. skru ned for din alt/intet tilgang. Accepter det, du har spist og læg det bag dig, så snart du har spist.

Så har du nærmest det samme. Så ja, i min optik er en stor del af det gammel vand på nye flasker. Men det er jo også godt nok, hvis det er det, der gør, at folk pludselig forstår det, får mod på at prøve det af og lykkes med det.



Til slut vil jeg nævne, hvad jeg oplever som et af de vigtigste afsnit i hele bogen, nemlig:

"Med bogen får du ikke endnu en kur, som du skal indrette din hverdag efter. Du får derimod en guide og et uundværligt redskab til, hvordan du kan sammensætte en sund kost, der passer ind i din hverdag og giver dig det vægttab, du gerne vil have. For i sidste ende er du den eneste i verden, der kan finde den rigtige kostkurs for dig."

Og ja, husk på dette og så tror jeg faktisk, de fleste vil kunne få god gavn af Sense konceptet; pluk det ud, som virker for DIG og lad resten ligge. For DU er eksperten på dit eget liv og du skal ikke bare følge endnu et kostkoncept, der ikke passer ind i DIT liv, men finde den vej, der passer til dig!


Dette blogindlæg er IKKE sponsoreret!

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!