Er det kun tykke mennesker, der overspiser?

photo-1500016105938-ff8d87ed0368


Jeg tog mig selv i en kæmpe fordom den anden dag. Sådan en som kommer susende ind fra højre, helt instinktivt og uden man tænker sig om.

Jeg havde en slank klient i min klinik - og min første tanke var simpelthen, om hun overhovedet havde brug for hjælp til overspisning?
Havde hun misforstået hvad jeg kan hjælpe med?

Hun var jo slank... og det er vel kun tykke og overvægtige, der har problemer med madmisbrug?

 
Tænk sig, at JEG, der formidler at man godt kan være normalvægtig og samtidig have problemer med overspisning helt ulogisk kunne tænke sådan noget. JEG, der selv har haft en spiseforstyrrelse hvor jeg tvangsoverspiste, samtidig med jeg var normalvægtig. Tænk sig, at jeg helt umotiveret kunne tænke sådan. Jeg kunne faktisk selv være hende.

Jeg har endda selv oplevet at blive fejlvurderet, fordi man ikke kunne se på mig, at jeg havde en spiseforstyrrelse.
Det kan du læse om i blogindlægget her: Kan man se på folk, om de har en spiseforstyrrelse?

For svaret er selvfølgelig at ALLE KAN HAVE ET MADPROBLEM, uanset højde, drøjde, alder, køn, intelligens og succes på alle andre parametre. Madmisbrug og overspisning er ikke kun forbeholdt dem, der kæmper med overvægt.

Faktisk kan man sige at lige nøjagtigt denne klient gjorde det helt rigtige: Tog tyren ved hornene før hendes spiseforstyrrelse blev til overvægt!

For hun havde erkendt at hun havde en spiseforstyrrelse, som hun havde brug for at håndtere.

 

Vores fordomme om overspisning og slanke mennesker gør, at de ikke bliver taget lige så seriøst som overvægtige


Jeg nåede at tænke, om hun kunne have misforstået min hjemmeside, for det er jo ikke kostoptimering, jeg arbejder med.
Jeg arbejder med overspisning og madmisbrug. Men hende her virkede da ikke til at have DE problemer.
 
Det viste sig, at hun havde en historie med mangeårige ædeflip. Denne kvinde var LIGE PRÆCIS kommet til det helt rette sted.


Men mange af os tænker ubevist: Hvis du er slank, er dine udfordringer med mad nok ikke så slemme. Du skal jo ikke tabe dig!


Og det er fuldstændig forkert: Du kan have lige så store psykiske problemer med tvangsoverspisning (binge eating disorder), bulimi, spiseforstyrrelser og kontroltab som hvis du er overvægtig. Det kan bare ikke ses.

Derfor har nogle normalvægtige faktisk sværere ved at blive taget seriøst af deres omgivelser - netop fordi det ikke kan ses.
Og det er oplevelsen i min konsultation jo et glimrende eksempel på - oven i købet fra en fagperson, der arbejder med netop den spiseforstyrrelse, min klient lider af!

Hvis normalvægtige endelig får samlet mod til at fortælle om deres spiseforstyrrelse, kan de desværre nemt opleve at blive misforstået. For det kan vel ikke være et særlig stort problem, når de nu ikke er blevet tykke af det, synes omgivelserne at tænke.

Men slanke mennesker lider OGSÅ af madmisbrug! De har også problemer med selvværd, svært ved at håndtere følelser og har udfordringer med at spørge om hjælp. Bare fordi du er tynd er du ikke lykkelig! Det er noget modebranchen har opfundet.

Men tanken er indgroet i mange af os: hvis man ikke er tyk, så har man ikke et problematisk forhold til mad. Hvis ikke jeg kan se at du spiser for meget, så er det nok ikke så slemt. Der er andre der har det langt værre.

Det kan være virkeligt svært at blive taget seriøst som normalvægtig med et madmisbrug. Også af dem, der fejler det samme.
Dem der ikke selv har et misbrug forstår det endnu mindre, "for man kan jo bare lade være".


Du kan hjælpe andre med at forstå at alle kan lide af overspisning

Der var engang hvor man nærmest så en drukkenboldt på en bænk for sig, hvis ordet "alkoholiker" blev nævnt. I dag ved vi godt at alle kan have eller få et alkoholmisbrug, også dem der har en god familie, tjener gode penge og er både kreative og intelligente. Og det er heldigvis blevet meget mere normalt at tale om.

Helt så langt er vi ikke kommet mht. madmisbrug. Her er der fortsat en opfattelse af, at man kun kan have en spiseforstyrrelse, hvis den kan ses.
Men sådan er det ikke nødvendigvis - i mange tilfælde er det faktisk ikke tilfældet - når det kommer til psykisk sygdom.


Så hjælp dig selv og andre med at sige højt og tydeligt: du kan sagtens være normalvægtig (eller endda slank) og have overspisninger!


For når selv jeg, der arbejder med overspisning og spiseforstyrrelser til dagligt, ubevidst kan tænke at spiseflip og overspisninger ikke hænger sammen med at være normalvægtig, gad vide om vi så ikke også ude i samfundet stadig har nogle fordomme, som vi skal arbejde med at lægge på hylden?

Tyk/tynd, sort/hvid, mand/kvinde. It doesn't matter.
Det der betyder noget er hvilken problematik og hvilken historie du som madmisbruger har. Alle skal tages seriøst, uanset vægt og taljemål.

 
 


Mange hilsner
Mette


0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!